flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова суду Сергій Черноліхов взяв участь у ІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Судовий розгляд податкових і митних спорів: проблеми, виклики, пріоритети»

05 липня 2019, 15:32

    4–5 липня у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція, в якій взяли участь судді КАС ВС разом з європейськими колегами, спільно обговоривши сучасні тенденції розгляду податкових і митних спорів.

  До участі у цьому заході запрошений також голова Житомирського окружного адміністративного суду Сергій Черноліхов.

  Секцію відкрила суддя, секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів КАС ВС  Раїса Ханова виступом щодо організаційно-правових проблем розгляду справ, пов’язаних з податками, зборами, обов’язковими платежами».

                                

  Також програмою заходу передбачено обговорення питань, пов’язаних з   особливостями окремої фінансової юрисдикції як спеціалізованої складової  адміністративного судочинства, про які розповів суддя Федерального фінансового суду Німеччини Гаральд Ятцке.

   Зі структурою податкового судочинства в Нідерландах, особливостями та принципами судового розгляду адміністративних справ  ознайомив член правління міжнародної фундації «Судді для суддів», заступник голови  суду Амстердаму Естер де Рой.

   Питання щодо загальних принципів податкового провадження в польській правовій системі і проваджень у справах індивідуальних податкових консультацій висвітлив суддя Фінансової палати Верховного адміністративного суду Польщі Кшиштоф Вінярскі. Він розповів про норми законодавства, які регулюють податкові питання: закон від 29 серпня 1997 року «Податковий кодекс» та Конституцію Республіки Польща.

  Керівник Проекту ЄС «ПРАВО-Justice» Довидас Віткаускас розповів про досвід Литви, Австрії, Польщі, у якій вже два роки застосовується медіація в адмінспорах, Німеччини, в якій немає спеціального законодавства щодо медіації, але суди в різних землях Німеччини запроваджують пілотні проекти щодо застосування медіації. «В цьому контексті хотілося б сказати і про Україну. Звичайно, важливою є наявність законодавчих рамок у питанні медіації, але вони не обовʼязкові для того, щоб запровадити медіацію», – наголосив керівник Проекту ЄС «ПРАВО-Justice».

 Також в перший день учасниками заходу  обговорено  процедурні питання регулювання податкового обов’язку: проблемні аспекти при вирішені судових спорів; поняття категорії «добросовісності» платників у податковому праві; зловживання правом у податкових правовідносинах; судова доктрина «сутність над формою»: досвід Італії; питання реалізації митним органом права на уточнення відомостей із країни походження товару як одна з гарантій захисту прав суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності у сфері митно-тарифного регулювання в Україні; роль рішень ЄСПЛ у справах щодо розгляду митних спорів для узагальнення практики судочинства.

  Згідно програми ІІ Міжнародно науково-практичної конференції  5 липня учасники заходи удосконалили свої знання  з питань Європейських орієнтирів в оподаткуванні доходів фізичних осіб, розглянули правові позиції Конституційного Суду України щодо окремих податкових норм, конституційні основи принципу стабільності у податково-правовому регулюванні за законодавством України; особливості розгляду адміністративним судом спорів з приводу застосування адміністративного арешту майна та коштів платника податків з урахуванням практики ЄСПЛ; особливості застосування загальних принципів права і правових висновків Суду ЄС  у національному судочинстві; проблемні питання призначення та проведення фактичних або виїзних документальних перевірок органами ДВС України.

 

 

  за інформацією прес-служби суду