flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок акредитації журналістів

13 листопада 2013, 16:12

 

   УКРАЇНА

    ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

   

 

НАКАЗ

 

11 грудня 2009 року                                   м. Житомир                                            № 26

 

Про порядок акредитації

журналістів 

З метою забезпечення прав журналістів і прав громадян на отримання інформації, забезпечення гласності та підвищення поінформованості громадян, всебічного, повного, оперативного та вільного розповсюдження достовірної інформації про діяльність Житомирського окружного адміністративного суду відповідно до Законів України «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації»

 НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Житомирському окружному адміністративному суді,  що додаються.

2. Наказ довести до відома всіх працівників суду.

3. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

 

         

Голова суду                                                                                                            О.Т.Літвин

 

 

 Додаток

до наказу суду №26

від 11 грудня 2009 року

                                                                           

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Житомирському окружному адміністративному суді

   

1. Загальні положення.

1.1.  Дане Положення розроблено відповідно до Законів України «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації». Положення не може бути використано для введення цензури, іншого утиску свободи засобів масової інформації (далі – ЗМІ).

1.2.  Акредитація - це реєстрація працівників засобів масової інформації  при Житомирському окружному адміністративному суді. Право на акредитацію при Житомирському окружному адміністративному суді мають зареєстровані відповідно до чинного законодавства України засоби масової інформації незалежно від форм власності і складу засновників.

1.3.  Акредитація журналістів, працівників ЗМІ при Житомирському окружному адміністративному суді здійснюється на добровільній основі та передбачає добросовісне виконання журналістами та працівниками ЗМІ їх професійних обов'язків з дотриманням вимог Конституції, законів України, інших нормативно-правових актів, норм професійної етики та моральних засад суспільства.

 

2. Мета та завдання акредитації

Акредитація представників засобів масової інформації проводиться з метою забезпечення прав журналістів і прав громадян на отримання інформації, забезпечення гласності та підвищення поінформованості територіальної громади, всебічного, повного, оперативного та вільного розповсюдження достовірної інформації про діяльність Житомирського окружного адміністративного суду.

  

3. Порядок акредитації

3.1.  Акредитація журналістів і технічних працівників проводиться щорічно. Повноваження акредитованого представника ЗМІ дійсні з 01 січня до 31 грудня року, на який проводиться акредитація.

3.2.  Організація взаємодії Житомирського окружного адміністративного  суду  із засобами масової інформації, в тому числі акредитація журналістів і технічних працівників, здійснюється особою відповідальною за роботу зі ЗМІ Житомирського окружного адміністративного суду.

3.3.  За відповідним розпорядженням керівника апарату Житомирського окружного адміністративного суду та на основі здійсненого відповідальною особою аналізу поданих ЗМІ документів, кадровою службою суду видаються акредитаційні посвідчення таких видів:

-   постійна акредитація (на рік) надається журналістам та технічним працівникам ЗМІ, які постійно висвітлюють роботу суду;

-   тимчасова акредитація надається журналістам та технічним працівникам ЗМІ на термін для виконання конкретного редакційного завдання або для заміщення постійно акредитованих журналістів у разі їх хвороби, відпустки, відрядження.

3.4.  Заявка на акредитацію чи додаткову акредитацію для журналістів і технічних працівників засобів масової інформації подається особі відповідальній за роботу зі ЗМІ Житомирського окружного адміністративного суду на бланку редакції засобу масової інформації  за підписом керівника ЗМІ, завіреним печаткою.

3.5.  Вітчизняні засоби масової інформації у заявці на акредитацію чи додаткову акредитацію зазначають:

-   засновників або видавців ЗМІ;

-   його статутні завдання;

-   періодичність випуску, тираж на час подання заявки (для друкованих засобів масової інформації);

-   сферу (регіон) поширення ЗМІ;

-   адресу ЗМІ;

-   номери телефонів керівників ЗМІ;

-   номери телефонів, факсу та електронну адресу служби інформації засобу масової інформації;

-   потребу ЗМІ в кількості індивідуальних акредитаційних посвідчень або акредитаційних посвідчень тимчасової акредитації;

-   список журналістів і технічних працівників, прізвище, ім'я та по батькові яких вписуватиметься в акредитаційному посвідчені; по дві фотографії кожного журналіста і технічного працівника, які будуть користуватися індивідуальними акредитаційними посвідченнями.

3.6.  Теле-, радіоорганізації до заявки на акредитацію додають копію ліцензії на право використання каналу та часу мовлення; теле-, радіомовні організації - виробники продукції (студії-виробники) - копію договору з телерадіомовною організацією на трансляцію програм або ефірну довідку про трансляцію програм.

3.7.  Інтернет-видання у заявці на акредитацію зазначають:

-   засновників;

-   адресу;

-   номери телефонів керівництва;

-   номери телефонів, факсу та електронну адресу служби інформації;

-   потребу в кількості індивідуальних акредитаційних посвідчень;

-   список журналістів і технічних працівників, які будуть користуватися індивідуальними акредитаційними посвідченнями, прізвище, ім'я та по батькові яких кадрова служба вписуватиме в акредитаційному посвідченні;

-   по дві фотографії кожного журналіста і технічного працівника, які користуватимуться індивідуальними акредитаційними посвідченнями.

3.8.  Зарубіжні засоби масової інформації  надають копії посвідчень працівників зарубіжного ЗМІ, виданих Міністерством закордонних справ України та у заявці на акредитацію зазначають:

-   адресу центральної редакції засобу масової інформації, адресу кореспондентського пункту ЗМІ в Україні;

-   номери телефонів, факсу та електронну адресу служби інформації засобу масової інформації;

-   потребу ЗМІ в кількості індивідуальних акредитаційних посвідчень або акредитаційних посвідчень тимчасової акредитації;

-   список журналістів і технічних працівників, які користуватимуться індивідуальними акредитаційними посвідченнями або акредитаційними посвідченнями тимчасової акредитації, прізвище, ім'я та по батькові яких кадрова служба вписуватиме в акредитаційному посвідченні;

-   по дві фотографії кожного журналіста і технічного працівника, які користуватимуться індивідуальними акредитаційними посвідченнями.

3.9.  Для отримання індивідуального акредитаційного посвідчення журналісти, які не є штатними чи позаштатними працівниками ЗМІ, можуть акредитуватися відповідно до закону за заявками ЗМІ, з якими вони співпрацюють, або шляхом подання особистої заяви про акредитацію з наданням документів, що підтверджують їх професійний фах, чи належним чином оформленої довідки про співпрацю зі ЗМІ.

3.10.  У разі втрати або пошкодження акредитаційного посвідчення керівник ЗМІ зобов'язаний у письмовій формі повідомити відповідальну особу Житомирського окружного адміністративного суду  про це. Водночас, у зв'язку з цим він може звернутись до  кадрової служби Житомирського окружного адміністративного суду з поданням про поновлення акредитаційного посвідчення.

3.11.  У разі звільнення журналіста чи технічного працівника ЗМІ, який користувався акредитаційним посвідченням, керівник відповідного засобу масової інформації у триденний строк зобов'язаний повідомити про це відповідальних осіб Житомирського окружного адміністративного суду. При цьому відповідне акредитаційне посвідчення анулюється, після чого керівник відповідного ЗМІ може звернутись до Житомирського окружного адміністративного суду з заявою про видачу акредитаційного посвідчення іншому працівнику ЗМІ.

Особа, відповідальна за роботу зі ЗМІ Житомирського окружного адміністративного суду зобов'язана невідкладно письмово повідомити спеціальний підрозділ судової міліції «Грифон» про анулювання акредитаційного посвідчення журналіста або технічного працівника відповідного ЗМІ. 

3.12.  Питання про видачу нового акредитаційного посвідчення у цьому випадку розглядається протягом 10 днів від дня надходження відповідної заяви.

3.13.  Заявка на акредитацію, яка не містить відомостей, зазначених у пункті 3.2, не розглядається.

3.14.  Проведення акредитації, зберігання та підготовка матеріалів представників ЗМІ для видачі акредитаційних посвідчень здійснюється відповідальною особою Житомирського окружного адміністративного суду.

Остаточне рішення про надання представнику ЗМІ статусу акредитованого при Житомирському окружному суді  приймає голова суду.

3.15.  Посвідчення про акредитацію (додаток № 1 до Положення) видається кадровою службою суду особисто представнику ЗМІ під підпис в книзі обліку акредитаційних посвідчень.

 

4. Права і обов'язки акредитованих представників ЗМІ

4.1.  Акредитовані при Житомирському окружному адміністративному суді  журналісти та технічні працівники ЗМІ мають право:

-   при пред'явленні акредитаційного посвідчення і посвідчення, що підтверджує приналежність до вказаного ЗМІ відповідно до внутрішнього трудового розпорядку Житомирського окружного адміністративного суду (а саме : понеділок - четвер з 9.00 до 18.00 та п'ятниця з 9.00 до 16.45) входити до приміщення Житомирського окружного адміністративного суду.

Журналістам, які не є штатними чи позаштатними працівниками ЗМІ, індивідуальне акредитаційне посвідчення дає право входу до приміщень Житомирського окружного адміністративного суду за наявності документа, що посвідчує особу;

-   бути присутніми на заходах Житомирського окружного адміністративного суду, за винятком випадків, коли прийнято рішення про проведення закритого заходу.

Інформування акредитованих представників ЗМІ про заходи, які проводитиме Житомирський окружний адміністративний суд  (збори, прес-конференції, міжнародні зустрічі, семінари тощо), відбуватиметься шляхом завчасного розміщення на офіційному веб-сайті суду прес-анонсів та розсилання їх на електронні адреси ЗМІ.

Під час проведення певного заходу в приміщенні Житомирського окружного адміністративного суду одночасно може бути допущено не більше двох акредитованих осіб від однієї телерадіоорганізації, друкованого ЗМІ та інтернет-видання. Це правило не поширюється на випадки, коли місце проведення заходу дозволяє розмістити більшу кількість акредитованих осіб та проводиться спеціально для ЗМІ;

-   відвідувати судові засідання та структурні підрозділи суду, згідно з попередньо наданим дозволом.

Акредитовані представники ЗМІ, присутні на відкритому судовому засіданні, можуть використовувати портативні аудіотехнічні засоби відповідно до законодавства України.

Проведення в залі судових засідань фото- і кінозйомки, теле-, відео-, звукозапису із застосуванням відповідної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню допускається на підставі ухвали суду за наявності згоди на це осіб, які беруть участь у справі, крім тих, які є суб'єктами владних повноважень.

Представники ЗМІ, присутні на судовому засіданні, повинні дотримуватися загальних правил поведінки у судовому засіданні, вимог процесуального законодавства, виконувати вказівки головуючого судді та судового розпорядника, не порушувати права інших осіб, не заважати здійснювати правосуддя;

-   на вільне та безоплатне отримання, використання та поширення інформації.

4.2.  Акредитовані при Житомирському окружному адміністративному суді  представники ЗМІ зобов'язані:

-   дотримуватись чинного законодавства України про інформацію та ЗМІ, цього Положення, внутрішнього розпорядку та правил поведінки, визначених регламентами заходів, що проводяться, порядку організації та проведення персональних зустрічей і бесід з працівниками суду;

-   надавати тільки об'єктивну інформацію;

-   утримуватися від порушення цілісності інформації, розповсюдження окремих положень документа, якщо тим самим порушується смислове значення інформації, або офіційного документа, невірно його тлумачити;

-   не втручатися в хід заходу, на освітлення якого він запрошений, якщо тільки він не організований спеціально для представників ЗМІ;

-   прибути на захід вчасно або заздалегідь (у разі невчасного прибуття представник ЗМІ усувається від участі у висвітленні заходу, що проводиться);

-   проводити відеозйомку під час проведення заходів з певних місць, що вказуються організаторами.

 

5. Припинення акредитації

 5.1.  Припинення акредитації відбувається:

-   якщо припиняється  діяльності ЗМІ;

-   у випадку, якщо ЗМІ, яке клопотало про акредитацію журналіста, протягом трьох місяців з дня акредитації не висвітлювало діяльність Житомирського окружного адміністративного суду.

5.2.  Журналісти і технічні працівники ЗМІ, а також журналісти, які не є штатними чи позаштатними працівниками ЗМІ, можуть бути позбавлені акредитації у разі порушення ними:

-   законів України, у тому числі тих, що регулюють діяльність ЗМІ;

-   порядку допуску до приміщень Житомирського окружного адміністративного суду;

-   умов і загального режиму (регламенту) роботи суду та встановленого у суді порядку доступу до інформації та документів і технічних засобів;

-   вимог професійної етики.

5.3.  Ініціювати процедуру позбавлення акредитації ЗМІ має право керівник апарату на підставі обґрунтованого подання особи відповідальної за роботу зі ЗМІ  Житомирського окружного адміністративного суду. Письмове повідомлення, в якому зазначаються підстави позбавлення акредитації, підписується головою суду і надсилається до ЗМІ, який подавав відповідну заявку на акредитацію.

5.4.  Відмова в акредитації, позбавлення акредитації, а також порушення прав акредитованого представника ЗМІ можуть бути оскаржені відповідно до чинного законодавства України.