flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

21 січня 2015 року відбулися збори суддів

23 січня 2015, 16:30

          На зборах суддів Житомирського окружного адміністративного суду, які були проведені  21 січня 2015 року,  підтримано звернення Вищого адміністративного суду  щодо неприпустимості грубого втручання у правосуддя та тиску на суддів.

          Зокрема,у зверненні Вищого адміністративного суду звернуто увагу на те, що незалежність судової влади у всьому цивілізованому світі визнається головною умовою забезпечення верховенства права, ефективного захисту прав та свобод людини і громадянина, юридичних осіб, інтересів суспільства і держави. Намагаючись погрозами примусити суддів до ухвалення потрібних окремим особам рішень, ці особи погрожують верховенству права та демократії, які поступово утверджуються в нашій країні, але ризикують так і залишитись нездійсненним прагненням нашого суспільства.

         Разом з тим, Вищий адміністративний суд України закликав Раду суддів України порушити питання про формування консолідованої позиції усієї судової системи щодо захисту від зазіхань на її незалежність з боку посадових осіб. Суддівський корпус повинен згуртуватися та не допустити того, щоб подібні методи впливу на суддів стали звичними для нашої держави.

          Житомирський окружний адміністративний суд погоджується з думкою Вищого адміністративного суду України про необхідність реформування та вжиття заходів з метою відновлення довіри суспільства до судів. Разом з тим,  такі важливі та необхідні процеси не повинні супроводжуватися відвертим нехтуванням авторитетом судової влади та тиском на суддів.

       Житомирський окружний адміністративний суд також звертає увагу  на те, що відповідно до положень Закону України «Про судоустрій та статус суддів» здійснюючи правосуддя суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Втручання  у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою завдання шкоди авторитету суддів чи впливу на безсторонність суду  забороняється і тягне за собою відповідальність, установлену законом.

       У зв’язку з цим, за результатами обговорення,  на зборах суддів Житомирського окружного адміністративного суду   прийнято  рішення у  випадках втручання в діяльність суду та суддів  Житомирського окружного адміністративного суду  інформувати  Раду суддів  України та Раду суддів адміністративних судів України.