flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Українському кризовому медіа-центрі відбувся брифінг на тему: «Адміністративна юстиція: міфи та реальність».

25 березня 2016, 11:54

 

23 березня 2016 року, в Українському кризовому медіа-центрі відбувся брифінг на тему: «Адміністративна юстиція: міфи та реальність». Найбільш розповсюджені хибні уявлення суспільства про роботу адміністративних судів розвінчували Олександр Пасенюк, суддя Конституційного Суду України, екс-голова Вищого адміністративного суду України (2004-2011), Наталія Блажівська, суддя Вищого адміністративного суду України, Богдан Санін, суддя Окружного адміністративного суду міста Києва, та Поліна Шпенова суддя Луганського окружного адміністративного суду. 
Під час прес-брифінгу Олександр Пасенюк, суддя Конституційного Суду України, екс-голова Вищого адміністративного суду України (2004-2011), заявив, що 75% судових спорів задовольняється на користь громадян – судді кажуть, що люди довіряють адміністративній юстиції.
 Те, що адміністративні суди на боці органів влади та відмовляють у задоволенні позовів громадян суддя назвав міфом. «Основним завданням створення адміністративних судів Україні є захист порушених прав громадян від незаконних дій органів влади», – наголосив Олександр Пасенюк. Він зазначив, що принципом судочинства є принцип верховенства права, і цього не існує у жодному іншому виді судочинства. Його немає в цивільному, господарському, кримінальному судочинстві, «тобто права людини понад усе», - зазначив суддя Конституційного Суду України. Ще одним принципом він назвав презумпцію вини відповідача, зауваживши, що в адміністративному процесі позивач завжди правий, а «відповідач завжди винен, і він повинен довести в суді, що не порушував права позивача». «За 10 років існування адміністративної юстиції в судах першої інстанції було розглянуто 9 мільйонів справ, у судах другої інстанції було розглянуто 4,5 мільйона справ, у Вищому адмінсуді – півмільйона справ. Це говорить про довіру громадян до судової влади у вигляді адміністративної юстиції. До апеляційної інстанції було оскаржено близько 50% […] і 20% було оскаржено до Вищого адміністративного суду України. Цифри говорять про те, що люди довіряють адміністративній юстиції», – заявив Олександр Пасенюк.
Наталія Блажівська звернула увагу слухачів, що у 2015 Консультативна Рада європейських суддів звернулася до політиків, аби вони уникали критики судів, яку вони здійснюють, щоб відвернути увагу від власних недоліків. Зважаючи на наведену вище статистику, відмітила, що  в більшості випадків громадяни отримують захист у тому випадку, коли їхні права порушено.
Богдан Санін розповів під час брифінгу про те, що адміністративна юстиція тривалий час була ізольована від суспільства, тому й виник міф, що адміністративна юстиція нібито навмисно затягує розгляд справ. Такі обставини, коли справи розглядаються поза процесуальним строком дійсно існують, відзначив суддя. Проте, це не має масовості. «Поза процесуальний строк було розглянуто лише 16% справ із загальної кількості, це лише за 2015 рік. В 2012 – 2013 роках такий показник становив 11». Причиною такого  є надмірне навантаження на суддів.
 
Детальніше з виступами спікерів можна ознайомитись тут