flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Члени громадської організації "Асоціація адміністративних судів"відвідали ЖОАС

26 квітня 2016, 15:25

    25 квітня 2016 року в  приміщенні Житомирського окружного адміністративного суду відбулася зустріч  членів громадської організації "Асоціація адміністративних судів" на чолі з Олександром Пасенюком – Президентом Асоціації та суддів Житомирського окружного адміністративного суду.

   На зустріч також  прибули  голова Житомирського апеляційного адміністративного суду  Катерина Франовська та Наталія Малахова- заступник голови Житомирського апеляційного адміністративного суду.

   Під час даного заходу Олександр Пасенюк, Президент Асоціації, суддя Конституційного Суду України, екс-голова Вищого адміністративного суду України у 2004-2011 рр., відмітив, що 4 березня 2016 року в м. Києві за ініціативи  суддів створено  ГО  «Асоціація адміністративних суддів».  За словами  Олександра Пасенюка  ідея створення асоціації адміністративних судів  зароджувалась ще з 2005 року. Та вона стала можливою лише зараз завдяки ініціативі  молодих суддів адміністративних судів, які розуміють проблеми, недоліки та перспективи і шляхи покращення взаємодії суддів та влади, суддів і суспільства. Асоціація  створена з метою забезпечення розвитку адміністративної юстиції, пошуку ефективних шляхів вирішення  актуальних проблем адміністративного судочинства та відновлення довіри до адміністративних судів. Зараз на меті надати громадській організації статусу Всеукраїнської, задля сприяння вирішення спільних проблем, які виникають в системі адміністративних судів. 

    В ході виступу Олександр Пасенюк нагадав історію створення  адміністративних судів,   зосередив  увагу слухачів на важливості реформування судової системи, з  урахуванням  негативного досвіду  інших країн. Лише тоді  можлива повноцінна реформа судової системи  в цілому. Як, приклад,  навів Грузію, яка  втратила  самостійність  судової влади завдяки реформам, зокрема, які полягали у звільненні всіх суддів. На даний час, існує  нагальна потреба у безпосередньому захисті суддів системи адміністративних судів. В такій ситуації, яка склалася під тиском громадськості, органів державної влади  на судовий корпус, не кожен суддя вирішить  виступить  у свій захист, оскільки звідусіль через ЗМІ, пресу, з екранів телебачень лунає критика в бік судової системи. Бачення  реформування судової гілки влади деяких політиків  полягає в оновленні суддівського корпусу, однак, як зазначив Президент Асоціації це не вихід з положення, а лише крок назад. Також Олександр Пасенюк відмітив, що дійсно, як і в будь-якій системі,  в судовій системі є люди, які її порочать, тому система потребує очищення. Проте, питання  звільнень суддів мають вирішуватись цивілізовано, на законодавчому рівні.

   За словами  Олександра Пасенюка: "Немає реальних  кроків по захисту інтересів адміністративних судів", тому й назріла нагальна проблема створення громадської організації "Асоціації адміністративних судів", аби сприяти  захисту порушених  законних прав, свобод та інтересів  суддів адміністративних судів, не допустити необґрунтованих звинувачень, безпідставних звільнень, тощо. 

 

    Богдан Санін, віце-президент Асоціації, суддя Окружного адміністративного суду міста Києва доповнив виступ  Олександра Пасенюка, вказавши, що ситуація в країні критична, а тому потрібно організовувати колег, з метою  вирішення загальних проблем суддів адміністративних судів. Наразі стоїть проблема «п’ятирічок», які  довгий час  не в змозі здійснювати судочинство, не маючи законних на те повноважень.  На даний час Асоціації налічує понад 220 суддів адміністративних судів.  Відзначив також, що на базі Асоціації  планується комунікація з депутатським корпусом, іншими органами державної влади, громадським сектором, задля створення єдиного плацдарму для захисту інтересів  як суддів адміністративних судів, зокрема, так і  судової системи - в цілому.    З цією метою  Богдан Санін закликав  суддів не бути байдужими,  та допомогти у вирішенні проблем, які постають  в повсякденній діяльності    суддів адміністративних судів.

    Юрій Цвіркун, віце-президент Асоціації, суддя Вищого адміністративного суду України під час зустрічі доповнив  своїх колег  щодо важливості існування такої Асоціації та її мету. Зазначив, зокрема: «Хочемо, щоб усі пропозиції, проблеми, надходили до Асоціації саме знизу». Також, відзначив, що 4 березня 2016 року  в Вищому адміністративному суді України відбулись  установчі збори Всеукраїнської громадської організації «Адміністрація адміністративних суддів». За правління обрано 15 суддів від апеляційних адміністративних округів і ВАСУ. Створено ревізійну комісію і прийнятий статут. 08 квітня 2016 року за результатами загальних зборів громадської організації "Асоціація адміністративних суддів", затверджено положення 17 відокремлених підрозділів Асоціації. Серед них і Житомирський, який очолив суддя Житомирського апеляційного адміністративного суду Євген Мацький.

    За словами  Юрія Цвіркуна, ця організація створена з ініціативи «знизу» як комунікативної платформи для суддів адміністративних судів. Ініціатори створення Асоціації - судді першої, апеляційної та касаційної інстанцій адміністративної юрисдикції. Асоціація будується на демократичних принципах, тому планується створення відділень на місцях.

   Поліна Шпенова, член Асоціації, суддя  Луганського окружного адміністративного суду під час виступу звернула увагуна те,  що планується силами Асоціації  створити комітети по вирішенню питань, які є найбільш актуальними та нагальними (для прикладу, комітет правового та соціального захисту суддів та членів їх сімей, комітет по вирішенню житлових питань, тощо).  «Мало дієвих людей, шукаємо людей, які могли б внести  не тільки в систему судів, а й в цілому  щось корисне», -  відмітила  Поліна Шпенова.

 

     Після доповідей,  учасники   зустрічі   мали можливість спільно обговорити нагальні питання подальшого розвитку адміністративної юстиції Україні, яка має свою історію та безпосереднє право на існування.

   На закінчення  голова  Житомирського окружного адміністративного суду  подякував гостям за  візит та  пропонування реальних шляхів  подолання кризових явищ в системі адміністративних  судів.

 

 

                                                                                                                                                прес-секретар суду