flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про участь судді ЖОАС у робочій зустрічі "Пошук моделей впровадження медіації в судовий процес"

08 червня 2016, 11:06

    07 червня 2016 року пройшла робоча зустріч спільної експертної групи, організованої ГО "Національна асоціація  медіаторів України" у співпраці з Факультетом правничих наук Національного університету "Києво-Могилянська Академія" за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту USAID «Справедливе правосуддя».

   Від Житомирського окружного адміністративного суду участь у експертній зустрічі взяв суддя Роман Шимонович.

   На заході були представлені поточна ситуація із станом розгляду законопроектів про медіацію у Верховній Раді України, результати проекту ГО "НАМУ" “Сприяння практичному запровадженню медіації в Україні та налагодженню взаємодії з судовою системою”, було обговорено текст «Концептуальних основ законодавства України про медіацію».  Були також проаналізовані положення Проектів ЦПК та ГПК України в частині, що стосуються альтернативного врегулювання спорів, досліджено реальні переваги  для системи судочинства від впровадження  медіації.

    Судді, учасники експертної групи, поділилися власним досвідом участі в пілотних проектах по запровадженню кількох моделей медіації в судах (незалежний медіатор, суддя - медіатор, активне примирення суддею). Було відзначено, що найпозитивніші наслідки від використання медіації в судовому процесі  це - позитивна атмосфера, зниження рівня оскарження рішень, збереження часу, зменшення порушень строків розгляду справ, тощо.
     Одним  із  позитивних  чинників медіації  є те, що вона дозволяє знизити напруження в суспільстві по відношенню до суддів та сприяє підвищенню авторитету судової гілки влади.