flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Житомирський окружний адміністративний суд спростовує інформацію про визнання ним законності проходження Хресної ходи по центральних вулицях Житомира!

20 липня 2016, 15:34

   У зв’язку з появою у ЗМІ (uoj.org.ua/novosti/sobytiya/sud-priznal-zakonnym-prokhozhdenie-krestnogo-khoda-po-tsentralnym-ulitsam-zhitomirasvlavra.church.ua/2016/07/19/zhitomirskij-sud-krestnyj-xod-proxodit-na-zakonnoj-osnove/)  інформації про те, що ніби то Житомирським окружним адміністративним судом визнано законність проходження Хресної ходи по центральних вулицях Житомира, повідомляємо про те, що  така інформація не відповідає дійсності.

   Інформуємо, що 18 липня 2016 року  близько 9 год. Виконавчий комітет Житомирської міської ради звернувся до суду з позовом, у якому просив обмежити проведення Житомирською єпархією Української Православної Церкви хресної ходи на території м. Житомира 18.07.2016, змінивши маршрут проходження пішої колони, а саме через Західне шосе, вулицю Соснову, вулицю Короленка, вулицю Перемоги до Спасо - Преображенського кафедрального собору (вул. Перемоги, 14).

    Цього ж дня, 18 липня 2016 року, справу № 806/1298/16 призначено до розгляду на 10 год. 30 хв.,  за наслідками розгляду якої судом прийнято рішення про залишення  позовної заяви  Виконавчого комітету Житомирської міської ради до Житомирської єпархії Української Православної Церкви про обмеження проведення масового заходу без розгляду. Дана інформація була розміщена на офіційному веб-сейті суду відразу  після оголошення судового рішення.

    Під час розгляду справи в суді, останнім  установлено, що 04 липня 2016 року архієпископом Житомирським і Новоград - Волинським, керуючим Житомирською єпархією Української Православної Церкви Никодимом на ім'я Житомирського міського голови Сухомлина С.І. направлено звернення за № 236. У своєму листі архієпископ просив надати дозвіл та підтримку в проведенні Всеукраїнського хресного ходу "Схід і захід разом", який має тривати в Житомирській області з 15 по 21 липня 2016 року. Також указано, що хресний хід буде проходити в м. Житомирі 18 липня зі сторони Чуднова (по вул. Чуднівській, вул. Героїв пожежних, вул. Троянівській, вул. Перемоги) до Спасо - Преображенського кафедрального собору (вул. Перемоги, 14). Зустріч на кордоні міста орієнтовно о 10:30 год. Приблизна кількість учасників хресного ходу 200 чоловік.

Згідно зі частиною 1 статті 182 Кодексу адміністративного судочинства України, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування негайно після одержання повідомлення про проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій тощо мають право звернутися до окружного адміністративного суду за своїм місцезнаходженням із позовною заявою про заборону таких заходів чи про інше обмеження права на мирні зібрання (щодо місця чи часу їх проведення тощо).

При винесенні рішення  суд керувався  положеннями  частині 2  статті 182 Кодексу адміністративного судочинства України, в якій  закріплено, що позовна заява, яка надійшла в день проведення заходів, визначених частиною першою цієї статті, або після цього, залишається без розгляду.Зважаючи на те, що позовна заява надійшла до суду  18 липня 2016 року, тобто в день проведення Житомирською єпархією Української Православної Церкви хресної ходи на території міста Житомира,  вона була залишена без розгляду.

Варто відзначити, що судом не розглядалось питання законності проведення даного заходу, про що свідчить зміст  ухвали суду. 

     З  рішенням суду  від 18 липня 2016 року  можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

                                                                                                       

                                                                                                                                                                                                             інформує прес-служба ЖОАС